Jegyek és bérletek

Program


Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

„Az örökérvényűségre kell törekedni, nem a véglegességre. Arra, hogy az adott pillanatban a lehető legőszintébben és leghitelesebben átadhassuk a közönség számára azt az élményt, amely a művel való első találkozáskor és a darabbal foglalkozás során folyamatosan ér bennünket. Nem tudok elképzelni ennél magasabb célt.” Ars poeticának is beillő mondataiban Kocsis Zoltán ugyanolyan világosan és árnyaltan fogalmazott, ahogyan zenei elképzeléseit és a világ dolgairól alkotott véleményét is tolmácsolta. S ha valaki, ő teljesítette az önmagával szemben támasztott elvárásokat: csaknem fél évszázadon át hódított előadó-művészetével a zongora mellől és a karmesteri pulpituson. A legrangosabb magyar és nemzetközi díjak, kitüntetések birtokosát a Bartók-életmű kiemelkedő ismerőjeként és interpretátoraként tartják számon, Debussy-lemeze számos díjat nyert, kortárs magyar komponisták, köztük Kurtág György zenéjének egyik legavatottabb előadója volt, a világhírű zeneszerző számos darabját ajánlotta neki. Az ő nevéhez fűződik Richard Strauss színpadi műveinek újrafelfedezése, Schönberg Gurre-dalokjának és a torzóként ránk maradt, általa befejezett Mózes és Áronjának, Debussy Pelléas és Mélisande-jának nagysikerű előadása.

Az emléke előtt tisztelgő koncert Kocsis Zoltán zeneszerzőkhöz, kompozíciókhoz és előadókhoz fűződő kapcsolataira reflektál. A közreműködő Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetését 1997-ben vette át, hogy megújítsa az együttest, a Nemzeti Énekkarral számos nagyszabású produkciót hozott létre. Fia, Kocsis Krisztián az új magyar zongorista-generáció egyik legígéretesebb képviselője. Perényi Miklós egyike volt kedvenc kamarapartnereinek, az 1990-es Vocalise-átiratot nem egyszer játszották együtt. Kovács János karmesterrel kiváló szakmai kapcsolatot ápolt, zenekara sokat dolgozott vele, különösen az utolsó, a beteg Kocsissal együtt töltött évben.
És Bartók… A Bartók Új Sorozat etalon értékű felvételein a zongoradarabokat Kocsis Zoltán játssza, a zenekari művek legtöbbjét ő vezényli. A 2016-ban megjelentetni tervezett A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint vezényelte utolsó fellépésén a Müpában, október 7-én. A barát és pályatárs Eötvös Péter Bartókkal búcsúzik tőle.


Rendező: Müpa, Nemzeti Filharmonikusok

Ajánló


KOCSÁR Lukács 2. Jegyvásárlás
akár -30%

A Lukács bérlet elsősorban azokat szólítja meg, akiket a magyar zene sokszínűsége érdekel.…

EMLÉKEZET-KONCERT In Memoriam Kocsis Zoltán Jegyvásárlás
akár -30%

2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként…

PASSACAGLIA Kobayashi 1. Jegyvásárlás
akár -30%

Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első…