Jegyek és bérletek

Program


Fölszállott a páva - tribute to Zoltán Kodály Pászti bérlet / 2

Fölszállott a páva - tribute to Zoltán Kodály Pászti bérlet / 2

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 3. csütörtök, 19:30

Műsor:

•Fekete-Kovács Kornél: PRELUDE TO THE NIGHT

•Kodály Zoltán: ESTE

•Subicz Gábor: DETERMINATION

•Kodály Zoltán: SIRATÓ ÉNEK

•Ávéd János: ETERNITY

•Fekete-Kovács Kornél: FALSE CALL

•Kodály Zoltán: CSALFA SUGÁR

•Bacsó Kristóf: THE SCAMP

•Kodály Zoltán: MÁTRAI KÉPEK

•Cseke Gábor: LOYALTY

•Fekete-Kovács Kornél: DUSK

•Kodály Zoltán: FÖLSZÁLLOTT A PÁVA

•Bacsó Kristóf: THE PEACOCK

•Fekete-Kovács Kornél: GYERMEKEK ÉNEKE

•Kodály Zoltán: TÚRÓT ESZIK A CIGÁNY

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Modern Art Orchestra (zenekarvezető: Fekete-Kovács Kornél)

Vezényel: Fekete-Kovács Kornél és Somos Csaba (a capella művek)

 

A Modern Art Orchestra 

A 2018 óta nagy sikert aratott Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című CD zenei anyaga adta az ötletet Fekete-Kovács Kornélnak, a Modern Art Orchestra művészeti vezetőjének, hogy az együttes Bartók mellett a magyar zenetörténet további óriásai előtt is lerója tiszteletét. A sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt fejet a MAO és a benne helyet foglaló kreatív zeneszerzői műhely.

 A kodályi életmű óriási hatással volt a 20. század magyar zenéjére. Ez talán a az énekkari mozgalom kiteljesedésében és annak irodalmában figyelhető meg legmarkánsabban.

Az elmúlt évek közös sikerei egyértelműen bizonyították, hogy a különleges produkció megvalósításakor a Nemzeti Énekkar lehet a MAO legkiválóbb partnere . 

A művek válogatásakor fontos szempont volt, hogy a műsor keresztmetszetet nyújtson Kodály énekkari munkáiból. Az eredeti kórusművek mellett az újonnan keletkezett darabokban is nagy szerepet kap az énekkari hangzás. A zenekarban helyet foglaló komponisták: Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor önálló szerzeményei átvezető zenék formájában tisztelegnek a zeneszerző óriás életműve előtt.

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – tribute to Zoltán Kodály

A Modern Art Orchestra 2005-ös alapítása óta a műfaji határok átértékelésének szenteli figyelmét, missziójának tekintve a magyar zenei hagyomány értő kifejezését és továbbörökítését. A nagyzenekar 2018-as Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című projektje volt az első olyan alkotás, amely a magyar zeneszerző óriások előtt tisztelgő sorozat részeként keletkezett. A hanglemezen is megörökített és azóta töretlen nemzetközi sikernek örvendő zenei anyag bemutatóját Artisjus-díjjal jutalmazták. Fekete-Kovács Kornél, az együttes művészeti vezetőjének elképzelése alapján a sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt fejet a MAO és a zenekar mellett működő kreatív zeneszerzői műhely.

A kodályi életmű óriási hatással volt a 20. század magyar zenéjére. Ez talán az énekkari mozgalom kiteljesedésében és annak irodalmában figyelhető meg legmarkánsabban.

Az elmúlt évek közös sikerei egyértelműen bizonyították, hogy a különleges produkció megvalósításakor a Nemzeti Énekkar lehet a MAO a legkiválóbb partnere, hiszen a társulat évtizedek óta a legmagasabb szinten ápolja a kórusmuzsika hagyományát.

A MAO a zeneszerzőket inspirálva és alkotásaikat rendszeresen műsorra tűzve befogadhatóvá teszi a kortárs muzsikát, előadásával műfajhatárok nélkül törekszik a magas színvonalú hangszeres zene megszerettetésére, a minőségi zenehallgatás széles körű terjesztésére. 

A FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – Tribute to Zoltán Kodály előadásával az egyik legmeghatározóbb magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, Kodály Zoltán életműve és szellemisége előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar. A műsorban megszólaló Kodály-versemegzenésítések és -népdalszvitek mellett a mai zene nyelvén szólalnak meg a MAO komponistái: Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor művei. Az eredeti kórusművek megszólaltatása mellett az újonnan keletkezett darabokban is kiemelt szerepet kap az énekkari hangzás.

„Karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész” – vallja Kodály Ki a jó zenész? című írásában

 

Szervező: Nemzeti Filharmonikusok

 

Ajánlatunk


Kocsis Zoltán szellemisége keretbe foglalja a Nemzeti Filharmonikusok évadját. Novemberben halálának évfordulójáról emlékezünk meg koncerttel, május végén, születésnapján pedig a Zeneakadémiával közösen, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a magyar klasszikus zene napját, régi értékeket ápolva és újak születését ösztönözve.

Ajánló


akár -30%
Les deux Stabats Kocsis/3 Jegyvásárlás

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az…

akár -30%
Befejezetlen szimfónia Jegyvásárlás

Kalauzunk az ismert és ismeretlen értékek világában a fiatal magyar zongoraművészek egyik legjobbja és a hazai karmesterek középgenerációjának népszerű, sokoldalú…

akár -30%
Jupiter Ferencsik/4 Jegyvásárlás

A Ferencsik bérlet koncertjein a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a bécsi klasszikához illőn csökkentett létszámmal lép pódiumra. A záróesten mindehhez még…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!