Jegyek és bérletek

Program


Aktuális előadások


Jegyvásárlás
akár -30%

LES DEUX STABATS

Műsor:
GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI: Stabat Mater, P. 77
***
JOSEPH HAYDN: Stabat Mater, Hob. XXa:1

Baráth Emőke - szoprán
Balogh Eszter - alt
Julien Behr - tenor
Nikolay Borchev - bariton

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Az 1780-as években Párizs templomaiban Les Deux Stabats – A két Stabat – címmel hirdették azokat a rendkívül népszerű hangversenyeket, amelyeken a közönség előbb Pergolesi, majd Haydn Stabat Materét hallhatta. A Nemzeti Filharmonikusok művészei most Vashegyi György vezetésével idézik fel a hajdani gyakorlatot.

A Stabat Mater – Állt a fájdalmas anya – az egyik legismertebb katolikus latin himnusz, amely a keresztre feszített Jézus szenvedését énekli meg, de nem a Megváltó és nem is a hívek, hanem Mária, a fia szenvedését megtapasztalni kénytelen, fájdalmas anya szemszögéből. Feltételezett szerzője a 13. századi itáliai misztikus, Jacopone da Todi. Giovanni Battista Pergolesi nem sokkal halála előtt, huszonhat évesen, 1736-ban írta Stabat Materét, mely nemcsak a zeneszerző legünnepeltebb egyházi műve, de az egész európai zenetörténet egyik legnépszerűbb vallásos kompozíciója is. Joseph Haydn megzenésítése harmincegy évvel később, 1767-ben készült. Bár sok mindenben eltér elődjétől – míg az olasz szerző csak két szólistát, szopránt és altot foglalkoztat, Haydn szopránt, altot, tenort és basszust – Haydn egyes részletekben mégis mintának tekintette Pergolesi akkoriban már népszerű művét. A Vashegyi György vezényletével megvalósuló kettős produkció nemzetközi szólistagárdájában két külföldön is nagy sikereket arató magyar énekes (Baráth Emőke – szoprán, Balogh Eszter – alt) mellett francia tenor (Julien Behr) és belarusz bariton (Nikolay Borchev) lép pódiumra.

Ajánló


A Nemzeti Filharmonikusok Opera bérletének első előadása Verdi Aidája, minden idők egyik legnépszerűbb zenés színpadi műve – nemzetközi szereposztásban.

akár -30%
Karácsony Lipcsében - 1723 A Nemzeti Filharmonikusok ünnepi hangversenye Jegyvásárlás

Egy nappal szenteste előtt Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Énekkar és a kamarazenekarrá átalakuló Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiváló szólisták közreműködésével…

akár -30%
Évadnyitó hangverseny Jegyvásárlás

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt tartja évadnyitó hangversenyét, így tisztelegve a „tiszta forrás”…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!