Jegyek és bérletek

Program


SHAKESPEARE 400 - Somos Csaba bemutatkozó koncertje a Nemzeti Énekkar élén

SHAKESPEARE 400 - Somos Csaba bemutatkozó koncertje a Nemzeti Énekkar élén

SOMOS Csaba koncertjének műsorát többségükben Shakespeare-szövegekre komponált XX. századi és kortárs zeneművekből állította össze a drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. április 29. péntek, 19:30

A legnagyobb zeneszerzők mind Shakespeare rajongók voltak: Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Liszt, Brahms, Debussy, Verdi, Csajkovszkij és még folytathatnánk a sort. Kodály szerint „A zene a lélek legmélyebb szféráiba hatol”. Shakespeare pedig mindent tudott az emberi lélekről. Nem véletlen tehát, hogy napjaink zeneszerzői is ihletet merítenek az egyetemes angol drámaíró műveiből.

A koncerten eredeti nyelven hangzanak el Shakespeare gondolatai, ami által a koncert közönsége különleges akusztikai és spirituális élménnyel lesz gazdagabb.

Vezényel: Somos Csaba

Közreműködik: Bizják Dóra (zongora), Nemzeti Énekkar - karigazgató: Somos Csaba

FARKAS FERENC Come Away

ORBÁN GYÖRGY Come Away

JAAKKO MÄNTYJÄRVI Four Shakespeare Songs

1. Come Away 2. Lullaby 3. Double, Double Toil and Trouble 4. Full Fathom Five

STEVEN SAMETZ When We Shall Die

KODÁLY ZOLTÁN Óda a muzsikához (An Ode for Music)

DOBOS DÁNIEL The Taste of Poison – ősbemutató

BEISCHER-MATYÓ TAMÁS Madrigals of Passions and Wisdom

1. My Poor Fool 2. Falstaff’s Letter 3. Jog On, Jog On the Footh-Path Way 4. Come unto These Yellow Sands

VAJDA JÁNOS Mark the Music!

1. Mark the Music 2. Music, When Soft Voices Die 3. The Deil's Awa Wi'The Excises Man

Somos Csaba Liszt-díjas művész, 2016. január 1-től a Nemzeti Énekkar karigazgatója. Művészi zenei pályájának fókuszában egyszerre van jelen a vokális és instrumentális zene. Fő hitvallásának a szenvedélyes interpretációt tartja, úgy véli, hogy ez a professzionalizmuson túl a legfontosabb zenei átütőerő.

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, előbb ének-zenetanár és karvezető, majd karmester szakon, Lukács Ervin és Gál Tamás tanítványaként. Elvégezte Johannes Moesus, Jürgen Jürgens és Jurij Szimonov mesterkurzusait. 22 éves kora óta aktív kórusvezető. Majdnem 17 éven át volt a Vasas Művészegyüttes Énekkarának karnagya. 2002-ben megalapította saját együttesét, a Vass Lajos Kamarakórust, amelynek jelenleg is vezetője. Zeneigazgatóként dolgozott a debreceni Csokonai Színházban, majd a Pécsi Nemzeti Színházban és vezető karnagya volt a Magyar Rádió Énekkarának.

Vendégkarmesterként és karnagyként számos magyar szimfonikus zenekarral és hivatásos kórussal lépett fel. Külföldi zenekaroknál is vendégszerepelt, így a Salernoi Filharmonikus Zenekarnál (Olaszország) és Japánban a Szakatai Filharmonikus Zenekarnál is. Karnagyként gyakran hívják Spanyolországba, Olaszországba, Oroszországba, Romániába, Görögországba, Macedóniába, Ausztriába és Németországba.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zenei versenyek és fesztiválok gyakorta felkért zsűritagja. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Művészeti Bizottságának alelnöke 2012 óta. Szakmai munkásságát Rubányi-díjjal, 2014-ben pedig Liszt-díjjal ismerték el. 2015-ben megszerezte a „Doctor of Liberal Arts” (DLA) tudományos fokozatot „Summa cum laude” minősítéssel.

Bizják Dóra zongoraművész 1996-ban diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol egy évvel később énekes – korrepetitori oklevelet is szerzett. Tanárai Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta és Rados Ferenc voltak, de sokat köszönhet Krause Annamáriának és Both Lehelnek is.1999-ben posztgraduális tanulmányokat folytatott az Illinois State University-n. Részt vett Schiff András, Dimitrij Bashkirov, Leon Bates, Rohmann Imre, Ungár Tamás, Vásáry Tamás mesterkurzusain. Számos versenyen ért el helyezést illetve részt vehetett a Soros Alapítvány, a Stars of 2000 Alapítvány, a Hans Fuchs Alapítvány (New York) és az Illinois-i Schubert Társaság ösztöndíjas képzésein. Szinte az összes magyar szimfonikus zenekarral és neves karmesterrel fellépett szólistaként. Magyarországon kívül számos koncertet adott Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Férjével, Zentai Károllyal 1999-ben megalapította a négykezes és kétzongorás repertoárt játszó Duo Klavi-Art-ot, mellyel 2000-ben első díjat és különdíjat nyert a padovai Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyen. Ennek köszönhetően jelent meg első önálló lemezük 2001-ben. Zongorakísérő-korrepetitorként dolgozott Misura Zsuzsa és Sass Sylvia magánének-iskoláiban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Andor Éva, Forrai Zsuzsa, Sziklai Erika és Friedrich Ádám mellett, valamint rádió-és Cd felvételek,versenyek, fesztiválok, kurzusok közreműködőjeként. 2002 óta a Nemzeti Énekkar korrepetitora. Részt vett az összes eddigi Kocsis Zoltán által bemutatott operaprodukció előkészítésében, rendszeres közreműködője a Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája rendezvényeinek.

 

 

 

Ajánló


akár -30%
Fantasztikus szimfónia Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro Kocsis/5 Jegyvásárlás

Nem minden karmester képes méltón közvetíteni e kompozíció szélsőségeit, de a magyar közönség régi kedvence, a Magyar Televízió I. Nemzetközi…

akár -30%
Róma varázsa Vezényel: Carlo Montanaro Kocsis/4 Jegyvásárlás

Képesek-e arra a hangok, hogy megidézzék egy város látványát, hangulatát, az atmoszférát, amelyet a hely szelleme sugároz? Respighi Róma-triptichonja képes…

akár -30%
Jupiter Ferencsik/4 Jegyvásárlás

A Ferencsik bérlet koncertjein a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a bécsi klasszikához illőn csökkentett létszámmal lép pódiumra. A záróesten mindehhez még…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!