Jegyek és bérletek

Program


VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK Ferencsik bérlet 3.

VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK Ferencsik bérlet 3.

Műsoron Richard Strauss és Johannes Brahms

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 10. péntek, 19:30

Várható befejezés: 21:15
Zeneakadémia Nagyterem
Ferencsik bérlet 3.

VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK
 
Műsor:
Richard Strauss: Don Juan, op. 20
Richard Strauss: I.(Esz-dúr) kürtverseny, op. 11
***
Johannes Brahms: II. szimfónia (D-dúr), op.73

Stefan Dohr kürt
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hontvári Gábor  

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Richard Strauss–Brahms-estjének első két számát láthatatlan, ám annál jobban hallható kapocs köti össze: a program középpontjában álló versenymű főszereplője a romantikusok által kedvelt rézfúvós, az erdők, vadászatok, lovagi tornák hangulatát idéző kürt, de ugyanez a hangszer játssza a koncertet bevezető szimfonikus költemény mámoros főtémáját is. A koncert német szólistája korunk egyik legjobbja, a karmester a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviseli.

Az 1884-ben keletkezett Don Juan a huszonnégy éves Richard Strauss második szimfonikus költeménye. Alapja Nikolaus Lenau verses drámatöredéke, mely a tragikus vég felől szemléli a lovag alakját, a hallgatóban a zenemű után mégis az életörömittas főtéma emléke visszhangzik. Strauss fiatalkori kürtversenyének – és életműve összes kürtszólamának – inspirálója édesapja, Franz Strauss, korának vezető kürtművésze, a Bajor Udvari Opera szólistája és a Müncheni Királyi Zeneakadémia tanára volt. Brahms a beethoveni előkép nyomasztó terhével viaskodva, több mint húsz évi előkészület után 1876-ban fejezi be I. szimfóniáját, ezt azonban már a következő évben, 1877-ben követi a II. Ha az I. szimfóniát Beethoven IX.-jéhez, ezt a VI. (Pastorale) szimfóniához szokták hasonlítani, hiszen Brahms D-dúr művéből is a Természet szól hozzánk, s a zene hangja csupa energia, derű és életigenlés.

Stefan Dohr a világ egyik legjobb kürtöse, Bayreuth, Nizza és a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin után jelenleg a Berlini Filharmonikusok szólistája.

Hontvári Gábor - Ernst-von-Schuch díjas karmester, számos nemzetközi verseny, köztük a Deutscher Dirigentenpreis és a Sir Georg Solti Karmesterverseny díjazottja. 2019/20-as évadtól a würzburgi Mainfranken Thetater első karmestere és helyettes zeneigazgatója.

Ajánlatunk


A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

Ajánló


akár -30%
Jupiter Ferencsik/4 Jegyvásárlás

A Ferencsik bérlet koncertjein a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a bécsi klasszikához illőn csökkentett létszámmal lép pódiumra. A záróesten mindehhez még…

akár -30%
Fantasztikus szimfónia Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro Kocsis/5 Jegyvásárlás

Nem minden karmester képes méltón közvetíteni e kompozíció szélsőségeit, de a magyar közönség régi kedvence, a Magyar Televízió I. Nemzetközi…

akár -30%
Róma varázsa Vezényel: Carlo Montanaro Kocsis/4 Jegyvásárlás

Képesek-e arra a hangok, hogy megidézzék egy város látványát, hangulatát, az atmoszférát, amelyet a hely szelleme sugároz? Respighi Róma-triptichonja képes…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!