Jegyek és bérletek

Program


Aktuális előadások


Jegyvásárlás
akár -30%

2022. március 10., csütörtök, 19:30
Várható befejezés: 21:10
Zeneakadémia Nagyterem
Ferencsik bérlet / 3

Mozart és Salieri

Antonio Salieri: Sinfonia Veneziana
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364
***
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr induló, K. 408
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr szimfónia, K. 543

Kokas Katalin brácsa

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel és hegedűn közreműködik: Kelemen Barnabás

Mozart és Salieri? Erről a zenehallgatók többségének Rimszkij-Korszakov egyfelvonásos operája, Peter Shaffer Amadeusa vagy Miloš Forman ebből készült, azonos című filmklasszikusa jut eszébe. Híres jelenetek, emlékezetes poénok, és persze a nagy jelkép: a Zseni és a Középszerű konfliktusa. Ezen az estén nem a két zeneszerző találkozik, hanem mi találkozunk mindkettejük zenéjével, hogy rájöjjünk: nemcsak Mozart muzsikája élvezetes, de Salierié is.

A zenetörténet legméltatlanabb rágalmainak egyike volt, amely kortársi szóbeszédként kapott lábra a 18. század végén, majd az évszázadok során ráégett az ártatlan Antonio Salierira: elterjedt róla, hogy megmérgezte Wolfgang Amadeus Mozartot, mert irigykedett a hat évvel fiatalabb pályatárs tehetségére. A valóságban Antonio Salieri nemcsak remek zeneszerző volt jelentős sikerekkel, de nagylelkű ember is, a gyermek Schubert felfedezője és segítője, az ifjú Beethoven tanára. Salierit, aki kiskamasz korában árván maradt, a jó nevű zeneszerző, Florian Leopold Gassmann vitte magával Bécsbe, s ott személyesen állta taníttatásának költségeit. Később Salieri erre emlékezve maga is minden növendékét ingyen tanította. Ezen a koncerten Salieri és Mozart zenéje békén megfér egymással. A nyitószám, Salieri D-dúr sinfoniája nem véletlenül kapta a Veneziana melléknevet, hiszen a Velencei Köztársaságban született Salieri gyakran biggyesztette aláírásához: Veneziano. Mozarttól a hangversenyen hallunk hegedűs–brácsás sinfonia concertantét, indulót, befejezésül pedig legjelentősebb utolsó szimfóniáinak egyikét. Az est különlegessége, hogy Kelemen Barnabás nemcsak hegedül – felesége, az ezúttal brácsán játszó Kokas Katalin partnereként –, de vezényel is.

Ajánló


akár -30%
Próbatermi vendégség Kamarazenei bérlet / 3 Jegyvásárlás

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje

akár -30%
Évszakok Pászti bérlet / 4 Jegyvásárlás

Joseph Haydn: Az évszakok, Hob. XXI:3

akár -30%
Jupiter Ferencsik bérlet / 1 Jegyvásárlás

Program: Johann Baptist Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfónia Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny, K. 491 Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr (Jupiter) szimfónia,…